Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Joanna Kostrzewa-Rygielska
Autor:
mgr inż. Witold Pietrzak
Autor:
prof. dr hab. inż. Ewelina Dziuba
Autor:
dr hab. inż. ? prof. nadzw. Józef Błażewicz
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
otrzymywanie etanolu noz odpady piekarnicze
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych. Ze względu na korzystny skład chemiczny (wysoka zawartość skrobi i cukrów) odpady przemysłu piekarskiego mogą być wykorzystane jako surowiec do produkcji etanolu w procesie jednoczesnego scukrzania i fermentacji z wykorzystaniem enzymu hydrolizującego skrobię nieskleikowaną. Fermentacja etanolowa podłóż zawierających odpady przemysłu piekarskiego z udziałem enzymu hydrolizującego skrobię natywną charakteryzuje się zbliżoną dynamiką i wydajnością do tradycyjnego procesu osobnej hydrolizy (zacierania) i fermentacji. Ponadto zastosowanie wstępnego etapu niskotemperaturowej hydrolizy pozwala na wstępne upłynnienie surowca i polepszenie dynamiki fermentacji oraz uzyskanie wyższej wydajności alkoholu.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym do produkcji etanolu na cele spożywcze lub techniczne, w przemyśle paliwowym do produkcji bioetanolu oraz w przemyśle piekarskim jako metoda zagospodarowania odpadów produkcyjnych i zwrotów niesprzedanego produktu. P- 407814
Obszary zastosowań:
ochrona środowiska rolnictwo i leśnictwo żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak