Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania erytrytolu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
Autor:
dr hab. inż. ? prof. nadzw. Anita Rywińska
Autor:
dr Aleksandra Mirończuk
Autor:
dr inż. Piotr Juszczyk
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
biosynteza erytrytolu noz glicerol
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy dwustopniowego prowadzenia procesu biosyntezy erytrytolu przez drożdże Yarrowia lipolytica, w pożywkach zawierających w swoim składzie fosfolipidy, jako główny składnik śluzów otrzymywanych w procesie degummingu olejów roślinnych, oraz dodatkowo glicerol, w bardzo niskim pH. Dodawanie glicerolu do pożywki dopiero w 48 godzinie hodowli, znacznie zwiększa stężenie końcowe erytrytolu w płynie pofermentacyjnym. Zaletą tego sposobu jest to, że wydajność produkcji erytrytolu osiąga poziom 0,3-0,45 g/g, natomiast końcowe stężenia erytrytolu wynosi od 30 do 100 g/l.
Wnioski do praktyki:
Zaletą sposobu według wynalazku, jest możliwość otrzymywania dużych ilości erytrytolu z odnawialnych surowców roślinnych oraz z surowców będących odpadami poprzemysłowymi. Dodatkowo otrzymuje się od 15 do 25 g/l suchej biomasy drożdży. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym. P-410179
Obszary zastosowań:
ochrona środowiska rolnictwo i leśnictwo żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak