Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania erytrytolu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
Autor:
dr hab. inż. ? prof. nadzw. Anita Rywińska
Autor:
dr Aleksandra Mirończuk
Autor:
dr inż. Piotr Juszczyk
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
noz glicerol erytrytol biosynteza biodiesel
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy dwustopniowego prowadzenia procesu biosyntezy erytrytolu przez drożdże Yarrowia lipolytica, w pożywkach zawierających w swoim składzie kwasy tłuszczowe, jako główny składnik frakcji glicerynowej otrzymywanej w procesie produkcji biodiesla z olejów roślinnych, oraz dodatkowo glicerol, w bardzo niskim pH. Frakcja glicerynowa zawiera 30–40% gliceryny, do 50% mydeł (sole metali wyższych kwasów tłuszczowych) wraz ze zemulgowanymi estrami metylowymi, a resztę stanowi metanol. Ponadto dodawanie glicerolu do pożywki dopiero w 48 godzinie hodowli, znacznie zwiększa stężenie końcowe erytrytolu w płynie pofermentacyjnym. Zaletą opisanego sposobu jest to, że wydajność produkcji erytrytolu osiąga poziom 0,1-0,61 g/g, natomiast końcowe stężenia erytrytolu wynosi od 10 do 122 g/l.
Wnioski do praktyki:
Zaletą sposobu według wynalazku, jest możliwość otrzymywania dużych ilości erytrytolu z odnawialnych surowców roślinnych oraz z surowców będących odpadami poprzemysłowymi. W trakcie biosyntezy, otrzymuje się dodatkowo od 15 do 20 g/l suchej biomasy drożdży. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym. P-410178
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak