Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Andrzej Szuba
Autor:
mgr inż. Dorian Nowacki
Autor:
dr Helena Martynowicz
Autor:
dr Anna Wojakowska
Autor:
prof. dr hab. Grzegorz Mazur
Autor:
dr inż. Łukasz Bobak
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
lecytyna super noz przeciwutleniacz
Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego otrzymanego sposobem ujawnionym w opisie wynalazku zgłoszonego do UPRP i zarejestrowanego pod numerem P.399338, zwanego super lecytyną, do wytwarzania leku lub jako substancja czynna leku o działaniu przeciwutleniającym, do stosowania przy leczeniu chorób i/lub wspomagająco w terapii chorób o podłożu zapalnym, zwłaszcza chorób nowotworowych (ICD10: C.00.0 do D.48), otyłości (ICD10: E.66.0), cukrzycy (ICD10 E.10.0 do E.14.9), nadciśnienia tętniczego (ICD10 I.10 do I.13.2), miażdżycy (ICD10 I.70.9). Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania przeciw wolnym rodnikom lub jako przeciwutleniacza.
Wnioski do praktyki:
Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania przeciw wolnym rodnikom lub jako przeciwutleniacza. P- 408304
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak