Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Andrzej Szuba
Autor:
mgr inż. Dorian Nowacki
Autor:
dr Helena Martynowicz
Autor:
dr Anna Wojakowska
Autor:
prof. dr hab. Grzegorz Mazur
Autor:
dr inż. Łukasz Bobak
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
suplement fosfolipidowy preparat noz diety
Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest zastosowanie preparatu fosfolipidowego otrzymanego sposobem ujawnionym w opisie wynalazku zgłoszonego do UPRP i zarejestrowanego pod numerem P.399338, zwanego super lecytyną, do wytwarzania leku lub jako substancji czynnej leku przeciwzapalnego nie steroidowego NSAIDs, do stosowania przy leczeniu, łagodzeniu lub profilaktyce stanów zapalnych oraz chorób o podłoży zapalnym. Istotą wynalazku jest także zastosowanie tego preparatu jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych, do stosowania w profilaktyce albo pomocniczo w leczeniu stanów zapalnych.
Wnioski do praktyki:
Preparat fosfolipidowy z żółtka kurzych jaj, a ujawniony w opisie patentowym P.399338, wykazuje działanie przeciwzapalne. P- 408335
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak