Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Biopreparat do zaprawiania nasion roślin warzywnych, sposób wytwarzania biopreparatu oraz kompozycja



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Danuta Witkowska
Autor:
dr Magdalena Szczech
Autor:
dr inż. Anna Kancelista
Autor:
dr Regina Stempniewicz
Autor:
dr inż. Marta Pasławska
Autor:
dr inż. Michał Piegza
Autor:
dr Jan Sobolewski
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
biopreparat zaprawianie nasion noz
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest biopreparat mikrobiologiczny do zaprawiania nasion roślin warzywnych, zwłaszcza marchwi, sposób wytwarzania tego biopreparatu oraz kompozycja środka do zaprawiania nasion i/lub ochrony roślin. Wszystkie dotychczas znane preparaty do zaprawiania nasion i ochrony roślin, nie wykorzystują Trichoderma atroviride TRS 20, który jest szczepem rodzimym (endemicznym), pochodzącym z regionu Polski. Niespodziewanie okazało się, że otrzymany biopreparat, który jest suchą, rozdrobnioną masą, zwłaszcza w postaci proszku o wilgotności 5-10%, zawiera końcowo żywe zarodniki Trichoderma atroviride TRS 20, w ilości od 108 do 109 zarodników/g s.m. podłoża, a ich przeżywalność po procesie suszenia w temperaturach 50-70°C wynosi 90 - 100%.
Wnioski do praktyki:
Biopreparat według wynalazku ze względu na swoje cenne właściwości, może być stosowany w ochronie roślin warzywnych, zwłaszcza w zaprawianiu nasion marchwi, co korzystnie stanowi ochronę przed fitopatogenicznymi grzybami z rodzaju Pythium, Fusarium, Rhizoctonia, Sclerotina. Zasada działania biologicznego preparatu do zaprawiania nasion warzyw, według wynalazku, oparta jest na hamowaniu przez grzyb strzępkowy Trichoderma atroviride TRS 20 wzrostu i rozwoju grzybów patogenicznych znajdujących się zarówno na nasionach jak i w glebie. P- 408647
Obszary zastosowań:
biotechnologia ochrona środowiska rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak