Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

3-(4-bromofenylo)-1-(4’-metoksyfenylo)-2-propan-1-ol oraz sposób jednoczesnego otrzymywania 4-bromo-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu i 3-(4-bromofenylo)-1-(4’-metoksyfenylo)-2-propan-1-olu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Monika Stompor
Autor:
dr hab. prof. nadzw. Mirosław Anioł
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
słodzące śr. niskokaloryczne noz naturalne
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób jednoczesnego otrzymywania 4-bromo-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu i 3-(4-bromofenylo)-1-(4’-metoksyfenylo)-2-propan-1-olu. Istotą sposobu według wynalazku jest to, że reakcję redukcji 4-bromo-4’-metoksychalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu drożdży z rodzaju Rhodotorula. W wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach drożdży z rodzaju Rhodotorula następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C oraz grupy karbonylowej C=O substratu, w wyniku czego otrzymuje się 4-bromo-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon i 3-(4-bromofenylo)-1-(4’-metoksyfenylo)-2-propan-1-ol. Uzyskane w ten sposób produkty wydziela się znanym sposobem przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym oraz oczyszcza za pomocą chromatografii. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4-bromo-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu i 3-(4-bromofenylo)-1-(4’-metoksyfenylo)-2-propan-1-olu, jako głównych produktów reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 39% i 20% odpowiednio, przy zastosowaniu szczepu Rhodotorula, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Wnioski do praktyki:
Wynalazki mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do produkcji niskokalorycznych środków słodzących, pochodzenia naturalnego. P-409071
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak