Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania 2’-hydroksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Monika Stompor
Autor:
dr hab. prof. nadzw. Mirosław Anioł
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
przeciwnowotworowa aktywość noz antyoksydan
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 2’-hydroksy-4- -metylochalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Rhodococcus, przy czym substrat dodaje się po upływie od 12 do 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze od 10 do 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach bakterii z rodzaju Rhodococcus, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego otrzymuje się 2’-hydroksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkon. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 2’-hydroksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkonu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 12%, przy zastosowaniu szczepu bakterii z rodzaju Rhodococcus, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Wnioski do praktyki:
Sposób według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym, do wytwarzania środków farmakologicznych o aktywności przeciwnowotworowej i antyoksydacyjnej. P-409073
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak