Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon.
Istota sposobu według wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji
4-etoksy-4’-metoksychalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Lactobacillus, przy czym substrat dodaje się po upływie 12 – 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze 10 - 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach bakterii z rodzaju Lactobacillus, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego otrzymuje się 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 30%, przy zastosowaniu szczepu bakterii z rodzaju Lactobacillus, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.