Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 4-etoksy-4’-
-metoksychalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu drożdży z rodzaju Rhodotorula, przy czym, substrat dodaje się po upływie 12 – 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze 10 – 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach drożdży z rodzaju Rhodotorula, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego, otrzymuje się 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 65%, przy zastosowaniu szczepu drożdży Rhodotorula, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.