Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Monika Stompor
Autor:
dr hab. prof. nadzw. Mirosław Anioł
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
aktywność noz dihydrochalkon biol.
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 4-etoksy-4’- -metoksychalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu drożdży z rodzaju Rhodotorula, przy czym, substrat dodaje się po upływie 12 – 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze 10 – 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach drożdży z rodzaju Rhodotorula, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego, otrzymuje się 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkon. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4-etoksy-4’-metoksy-α,β-dihydrochalkonu jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 65%, przy zastosowaniu szczepu drożdży Rhodotorula, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Wnioski do praktyki:
Sposób, według wynalazku może znaleźć zastosowanie w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym do wytwarzania nowych związków flawonoidowych o potencjalnej aktywności biologicznej. P-409075
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak