Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 4’-metoksy-4-
-metylochalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Rhodococcus, przy czym substrat dodaje się po upływie od 12 do 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze od 10 do 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach bakterii z rodzaju Rhodococcus, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego otrzymuje się 4’-metoksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkon.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4’-metoksy-4-metylo-α,β-dihydrochalkonu, jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 65%, przy zastosowaniu szczepu Rhodococcus, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.