Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 4-metylo-α,β-dihydrochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Monika Stompor
Autor:
dr hab. prof. nadzw. Mirosław Anioł
Rok zakończenia:
2014
Słowa kluczowe:
aktywność noz dihydrochalkon przeciwnowotwo
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że reakcję redukcji 4-metylochalkonu prowadzi się za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Rhodococcus. Substrat dodaje się po upływie 12 – 96 godzin, a reakcję prowadzi się w temperaturze 10 - 44°C. Mieszaninę transformacyjną ekstrahuje się rozpuszczalnikiem organicznym nie mieszającym się z wodą, ekstrakt osusza się za pomocą środka suszącego i odparowuje rozpuszczalnik oraz oczyszcza chromatograficznie. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach bakterii z rodzaju Rhodococcus, następuje reakcja redukcji podwójnego wiązania C=C substratu, w wyniku czego otrzymuje się 4-metylo-α,β-dihydrochalkon. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4-metylo-α,β-dihydrochalkonu, jako głównego produktu reakcji, z całkowitą wydajnością izolowaną na poziomie 49%, przy zastosowaniu szczepu Rhodococcus, w temperaturze pokojowej, przy ciśnieniu atmosferycznym, w środowisku wodnym i w pH bliskim obojętnego.
Wnioski do praktyki:
Sposób według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w przemyśle chemicznym i farmaceutycznym, do wytwarzania związków flawonoidowych, wykazujących aktywność przeciwnowotworową. P-409078
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak