Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
Agnieszka Leśniak
Autor:
Józef Kula
Autor:
Magdalena Anna Sikora
Rok zakończenia:
2016
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania (+)-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu o wzorze 2, na drodze mikrobiologicznej transformacji 5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4,4-dimetylotetrahydrofuran-2-onu, przy zastosowaniu systemu enzymatycznego drożdży z gatunku Candida pelliculosa. Związek ten charakteryzuje się trwałym zapachem kwiatowym, z nutą hiacyntowo-akacjową, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Wnioski do praktyki:
PL221644
Obszary zastosowań:
biotechnologia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak