Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
Józef Kula
Autor:
Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
Magdalena Anna Sikora
Autor:
Agnieszka Leśniak
Rok zakończenia:
2016
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania (-)-cis-5-(1-hydroksy-3--metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu o wzorze 2, na drodze mikrobiologicznej transformacji cis-5-(1-jodo-3-metylobutylo)-4-metylotetrahydrofuran-2-onu, o wzorze 1, za pomocą układu enzymatycznego drożdży z gatunku, Candida pelliculosa. Związek ten charakteryzuje się zapachem tytoniowo-miodowym, dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i tytoniowym.
Wnioski do praktyki:
PL221658
Obszary zastosowań:
inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak