Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Ewelina Eckert
Autor:
prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Autor:
dr hab. Anna Dąbrowska
Autor:
dr MARTA POKORA
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
dr Marek Szołtysik
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
dr hab. Aleksandra Zambrowicz
Rok zakończenia:
2019
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest peptyd zawierający sekwencję Asp-Ile-Leu-Asn, odpowiadający fragmentowi 86-89 owoalbuminy. Uzyskany peptyd wykazuje aktywność przeciwutleniającą poprzez wiązanie wolnych rodników oraz chelatowanie kationów dwuwartościowych. Sekwencja peptydu według wynalazku, ze względu na swoje właściwości, może być szeroko wykorzystana zarówno w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym.
Wnioski do praktyki:
PL.233101, nr zgłoszenia P.426821, data zgłoszenia 01.10.2012
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak