Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Peptyd, zastosowanie tego peptydu oraz kompozycja zawierająca ten peptyd



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Ewelina Eckert
Autor:
prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Autor:
dr hab. Anna Dąbrowska
Autor:
dr Marta Pokora
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
dr Marek Szołtysik
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
dr hab. Aleksandra Zambrowicz
Rok zakończenia:
2019
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest peptyd zawierający sekwencję Ser-Try-Val-Glu, odpowiadający fragmentowi 148-151 owoalbuminy. Uzyskany peptyd wykazuje aktywność biologiczną antyhipertensyjną poprzez hamowanie enzymu przekształcającego angiotensynę I (ACE). Sekwencja peptydu według wynalazku, ze względu na swoje właściwości, może być szeroko wykorzystana zarówno w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i kosmetycznym, jako składniki leków przeciwnadciśnieniowych, suplementów diety oraz żywności funkcjonalnej, a także jako komponenty kosmetyków.
Wnioski do praktyki:
PL.233100, nr zgłoszenia P.400989 data zgłoszenia 01.10.2012
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak