Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

3’-Amino-4-karboksychalkon i sposób otrzymywania 3’-amino-4-karboksychalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Mirosław Anioł
Autor:
dr Joanna Kozłowska
Rok zakończenia:
2019
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek polega na tym, że do mieszaniny wody i alkoholu dodaje się wodorotlenek o charakterze zasadowym, a następnie substrat, którym jest kwas 4-formylobenzaldehydowy o wzorze 2 oraz drugi substrat, którym jest 3’-aminoacetofenon o wzorze 1, co stanowi mieszaninę reakcyjną, którą pozostawia się w temperaturze od 0°C do 4°C na okres od 0,5 do 2 godzin przy ciągłym mieszaniu, po czym do przereagowanej mieszaniny dodaje się kwasu solnego do osiągnięcia pH bliskiego 7,0 a otrzymany osad sączy się pod zmniejszonym ciśnieniem, następnie surowy produkt oczyszcza się.
Wnioski do praktyki:
PL.232667, numer zgłoszenia P.422406, data zgłoszenia 31.07.2017
Obszary zastosowań:
chemia
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak