Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania 7-O-β-D-glukopiranozylo-5,4’-dihydroksyflawonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Ewa Huszcza
Autor:
dr Jarosław Popłoński
Autor:
dr Sandra Agnieszka Sordon
Autor:
dr Tomasz Tronina
Rok zakończenia:
2018
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania 7-O-β-D-glukopiranozylo-5,4’-dihydroksyflawonu, o wzorze 2, na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Absidia coerulea. Jako substrat stosuje się 4′,5,7-trihydroksyflavon o wzorze 1. Związek będący przedmiotem wynalazku, jest biologicznie czynny i może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Wnioski do praktyki:
PL231813, numer zgłoszenia P.418555, data zgłoszenia 05.09.2016
Obszary zastosowań:
żywność farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak