Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wapniowy preparat organiczno-mineralny oraz sposób wytwarzania wapniowego preparatu organiczno-mineralnego



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański
Autor:
dr hab. Sebastian Opaliński
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
Fabiola Bubel
Autor:
Piotr Bykowski
Autor:
Katarzyna Chojnacka
Rok zakończenia:
2018
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wapniowy preparat organiczno-mineralny, wytworzony jest z twardych produktów ubocznych przetwórstwa ryb, zwłaszcza z kręgosłupów, zawiera od 80 do 99,9% suchej masy, w tym od 1 do 40% białka, od 0,1 do 7% tłuszczu, od 30 do 95% popiołu, sumarycznie od 1 do 15% włókna i bezazotowych substancji wyciągowych, przy czym w preparacie znajduje się od 100 do 320 g wapnia elementarnego na 1000 g preparatu i od 70 do 200 g fosforu elementarnego 1000 g preparatu. Przedmiotem wynalazku jest też sposób otrzymywania organiczno-mineralnego wapniowego preparatu z kości ryb, na drodze ich chemicznej obróbki.
Wnioski do praktyki:
PL230792, numer zgłoszenia P.403123, data zgłoszenia 13.03.2013
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak