Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Hydroksylaktony 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonów



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. Małgorzata Grabarczyk
Autor:
dr hab. Wanda Mączka
Autor:
dr hab. Katarzyna Wińska
Autor:
dr hab. Barbara Żarowska
Rok zakończenia:
2018
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy hydroksylaktonów 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, o wzorze 2 i 3 oraz sposobu ich otrzymywania za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Penicillium vermiculatum AM30. Związek 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3, zaś związek 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3. Związki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do ochrony produktów żywnościowych.
Wnioski do praktyki:
PL229561, numer zgłoszenia P.416426, data zgłoszenia 08.03.2016
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak