Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy hydroksylaktonów 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on oraz 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, o wzorze 2 i 3 oraz sposobu ich otrzymywania za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Penicillium vermiculatum AM30. Związek 9-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3, zaś związek 11-hydroksy-2,4,4,7-tetrametylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3. Związki te mogą znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do ochrony produktów żywnościowych.