Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Hydroksylakton 9-hydroksy-2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on i sposób otrzymywania hydroksylaktonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. Małgorzata Grabarczyk
Autor:
dr hab. Wanda Mączka
Autor:
dr hab. Katarzyna Wińska
Autor:
dr hab. Barbara Żarowska
Rok zakończenia:
2018
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy nowego hydroksylaktonu 9-hydroxy-2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, o wzorze 2, oraz sposobu jego otrzymywania na drodze transformacji mikrobiologicznej 2,4,4-trimetylo-9-oksabicyklo[4.3.0]non-2-en-8-on, o wzorze 1, za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba Penicillium vermiculatum AM30. Związek ten wykazuje aktywność antymikrobiologiczną polegającą na hamowaniu wzrostu mikroorganizmów: bakterii: Bacillus subtilis B5, Pseudomonas fluorescens W1 oraz grzybów strzępkowych Fusarium linii A3 i może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym do ochrony produktów żywnościowych.
Wnioski do praktyki:
PL229560, numer zgłoszenia P.416425, data zgłoszenia 08.03.2016
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak