Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 3β,7β-dihydroksy-17a-oxa-D-homo-androst-5-en-17-onu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Monika Dymarska
Autor:
dr hab. Tomasz Janeczko
Autor:
dr hab. Edyta Kostrzewa-Susłow
Autor:
mgr inż. Ewa Agnieszka Kozłowska
Autor:
prof. dr hab. Elżbieta Pląskowska
Autor:
Jakub Grzeszczuk
Rok zakończenia:
2017
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania 3β,7β-dihydroksy-17a-oxa-D-homo-androst-5-en-17-onu, o wzorze 2. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach szczepu Isaria fumosorosea KCh J2, następuje hydroksylacja przy nieaktywowanym atomie węgla C-7 i laktonizacja pierścienia D. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą (chloroform).
Wnioski do praktyki:
PL228761, numer zgłoszenia P.417200, data zgłoszenia 13.05.2016
Obszary zastosowań:
biotechnologia
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak