Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 6-acetamidoflawonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Mirosław Anioł
Autor:
Monika Stompor
Rok zakończenia:
2017
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Sposób wytwarzania 6-acetamidoflawonu Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania 6-acetamidoflawonu, o wzorze 2, na drodze transformacji mikrobiologicznej, w którym jako substrat stosuje się 6-aminoflawon, o wzorze 1. Grupę aminową substratu wymienia się na grupę acetamidową za pomocą systemu enzymatycznego szczepu bakterii z rodzaju Rhodococcus.
Wnioski do praktyki:
PL228510, numer zgłoszenia P.414935, data zgłoszenia 24.11.2015
Obszary zastosowań:
biotechnologia
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak