Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania etanolu z odpadów piekarniczych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. Józef Błażewicz
Autor:
prof. dr hab. Ewelina Dziuba
Autor:
prof. dr hab. Joanna Kawa-Rygielska
Autor:
dr Witold Dariusz Pietrzak
Rok zakończenia:
2017
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Metoda produkcji etanolu z odpadów przemysłu piekarskiego polega na tym, że proces fermentacji prowadzony jest z dodatkiem preparatu enzymatycznego hydrolizującego skrobię nieskleikowaną, enzymu proteolitycznego i drożdży gorzelniczych. Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle gorzelniczym do produkcji etanolu na cele spożywcze lub techniczne, przemyśle paliwowym do produkcji bioetanolu oraz w przemyśle piekarskim jako metoda zagospodarowania odpadów produkcyjnych i zwrotów niesprzedanego produktu.
Wnioski do praktyki:
PL228488, numer zgłoszenia P.407814, data zgłoszenia 07.04.2014
Obszary zastosowań:
biotechnologia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak