Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Ester kwasu betulonowego i sposób jego otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr BARBARA BARYCZA
Rok zakończenia:
2017
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazkiem jest ester kwasu betulonowego o wzorze 1 przedstawionym na rysunku. Sposób według wynalazku polega na tym, że chlorek kwasu betulonowego poddaje się estryfikacji z acetalową pochodną kwasu L-askorbinowego w środowisku 1,4-dioksanu, a następnie przeprowadzą się deprotekcję grupy zabezpieczającej we fragmencie askorbylowym estru za pomocą roztworu HCl w 1,4-dioksanie. Ester kwasu betulonowego stanowi nośnik dwóch aktywnych biologicznie molekuł: kwasu betulonowego o właściwościach przeciwnowotworowych oraz kwasu L-askorbinowego o działaniu przeciwutleniającym. Posiada właściwości antyoksydacyjne i emulgujące. Ester ten może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Wnioski do praktyki:
PL. PAT.228422, numer zgłoszenia P.419153, data zgłoszenia 18.10.2016
Obszary zastosowań:
farmaceutyka inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak