Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Łukasz Bobak
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
Helena Martynowicz
Autor:
Dorian Nowacki
Autor:
Andrzej Szuba
Autor:
Anna Wojakowska
Rok zakończenia:
2017
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy zastosowania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego - super lecytyny, jako składnika leku albo jako substancji czynnej do wytwarzania leków do leczenia reakcji na ciężki stres oraz zaburzeń adaptacyjnych. Wynalazek dotyczy również zastosowania super lecytyny jako suplementu diety, dodatku żywieniowego lub jako składnika preparatów złożonych do stosowania w profilaktyce i uzupełnieniu standardowej terapii leczenia tych chorób.
Wnioski do praktyki:
PL227503, numer zgłoszenia P.403636, data zgłoszenia 22.04.2013
Obszary zastosowań:
biotechnologia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak