Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Łukasz Bobak
Autor:
dr Helena Kamila Martynowicz
Autor:
prof. dr hab. Grzegorz Jarosław Mazur
Autor:
dr Dorian Łukasz Nowacki
Autor:
prof. dr hab. Andrzej Szuba
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
dr Anna Wojakowska
Rok zakończenia:
2017
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy zastosowanie preparatu fosfolipidowego z żółtka jaj, zwanego super lecytyną, ujawnionego w opisie patentowym P.399338, jako do wytwarzania leku lub jako substancja czynna leku przeciwzapalnego niesteroidowego NSAIDs, do stosowania przy leczeniu, łagodzeniu lub profilaktyce stanów zapalnych oraz chorób o podłoży zapalnym, zwłaszcza takich jak choroby nowotworowe, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca Dotyczy również zastosowania super lecytyny jako środka farmaceutycznego, suplementu diety, dodatku żywieniowy lub jako składnika preparatów złożonych do stosowania w profilaktyce i uzupełnieniu standardowej terapii leczenia tych chorób.
Wnioski do praktyki:
PL227388, Numer zgłoszenia P.408335, data zgłoszenia 23.05.2014
Obszary zastosowań:
biotechnologia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak