Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Kompozycja o synergistycznym działaniu przeciwdrobnoustrojowym i zastosowanie kompozycji o synergistycznym działaniu przeciwdrobnoustrojowym



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. Adam Malicki
Autor:
prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Autor:
Paulina Janik
Autor:
Antoni Polanowski
Autor:
Maciej Szpak
Autor:
Katarzyna Szyplik
Rok zakończenia:
2017
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest kompozycja o synergistycznym działaniu przeciwdrobnoustrojowym i jej zastosowanie. Kompozycja zawiera od 4 μg/ml do 200 μg/ml monomeru i/lub dimeru ovocystatyny w postaci zwłaszcza proszku i od 1 μg/ml do 100 μg/ml, co najmniej jeden związek miedzi i/lub co najmniej jeden związek siarki. Ze względu na swoje przeciwbakteryjne działanie, kompozycja może znaleźć szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako środek konserwujący żywność, a także w innych gałęziach przemysłu gdzie wykorzystuje się środki przeciwdrobnoustrojowe. Możliwe jest także zastosowanie biopreparatu w medycynie, przemyśle paszowym i kosmetycznym.
Wnioski do praktyki:
PL226425, numer zgłoszenia P.403577, data zgłoszenia 18.04.2013
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak