Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

2'-O-β-D-glukopiranozylo-1'',2'',α, β-tetrahydroksantohumol C i sposób jego otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Ewa Huszcza
Autor:
dr Jarosław Popłoński
Autor:
dr Sandra Agnieszka Sordon
Autor:
Monika Siepka
Rok zakończenia:
2016
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest 2’-O--D-glukopiranozylo-1”,2”,,-tetrahydroksantohumol C,o wzorze 2, przedstawionym na rysunku oraz sposób jego otrzymywania. Nazwa tego nowego związ-ku wg IUPAC to 1-(5-O--D-glukopiranozylo-7-metoksy-2,2-dimetylochroman-6-yl)-3-(4-hydroksyf-enylo)-propan-1-on.Związek ten jest biologicznie czynny, o właściwościach antyproliferacyjnych. Może mieć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
Wnioski do praktyki:
PL226315, numer zgłoszenia P.409617, data zgłoszenia 29.09.2014
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak