Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

5,7,4’-Tripropoksynaringenina i sposób otrzymywania 5,7,4’-tripropoksynaringeniny



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Mirosław Anioł
Autor:
dr Joanna Kozłowska
Rok zakończenia:
2019
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek polega na tym, że do substratu, którym jest naringenina o wzorze 1 dodaje się węglan potasu K2CO3 oraz 1-jodopropan w stosunku molowym co najmniej 1:6:36 oraz minimalną ilość rozpuszczalnika organicznego, co stanowi mieszaninę reakcyjną, którą zabezpiecza się przed dostępem światła i pozostawia w temperaturze od 20ºC do 28ºC na okres od 18 do 24 godzin przy ciągłym mieszaniu, po czym dodaje się 1 M kwasu solnego HCl do osiągnięcia pH bliskiego 7, a następnie prowadzi się ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, osusza bezwodnym siarczanem magnezu i/lub bezwodnym siarczanem sodu, a rozpuszczalnik odparowuje się, następnie otrzymany ekstrakt oczyszcza się na kolumnie chromatograficznej.
Wnioski do praktyki:
PL233278, Numer zgłoszenia P.422925, data zgłoszenia 21.09.2017
Obszary zastosowań:
chemia inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak