Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

7-Propoksynaringenina, 7,4’-dipropoksynaringenina i sposób jednoczesnego otrzymywania 7-propoksynaringeniny oraz 7,4’-dipropoksynaringeniny



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Mirosław Anioł
Autor:
dr Joanna Kozłowska
Rok zakończenia:
2019
Słowa kluczowe:
Wyniki badań:
Wynalazek polega na tym, że do substratu, którym jest naringenina o wzorze 1 dodaje się węglan potasu K2CO3 oraz 1-jodopropan w stosunku molowym co najmniej 1:1,5:5 oraz minimalną ilość rozpuszczalnika organicznego, co stanowi mieszaninę reakcyjną, którą zabezpiecza się przed dostępem światła i pozostawia w temperaturze od 25ºC do 45ºC na okres od 24 do 72 godzin przy ciągłym mieszaniu, po czym rozpuszczalnik organiczny się odparowuje, dodaje się nasyconego roztworu chlorku sodu NaCl, a następnie prowadzi się ekstrakcję rozpuszczalnikiem organicznym niemieszającym się z wodą, osusza bezwodnym siarczanem magnezu i/lub bezwodnym siarczanem sodu, a rozpuszczalnik odparowuje się, następnie otrzymany ekstrakt oczyszcza się na kolumnie chromatograficznej.
Wnioski do praktyki:
PL233277, Numer zgłoszenia P.422924 , data zgłoszenia 21.09.2017
Obszary zastosowań:
chemia inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak