Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wpływ nawodnień ściekami z drożdżowni na wybrane właściwości gleby i czystość wód



Nazwa wydziału:
Wydział Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji
Autor:
dr inż. Adam Paruch
Rok zakończenia:
2000
Słowa kluczowe:
nawodnienia iksig drożdżownie
Wyniki badań:
Wyniki badań i analiz statystycznych wskazują, że nawadnianie pól ściekami nie stwarza zagrożenia nadmiernej akumulacji składników ściekowych w glebach i wodach. Jedynym wyjątkiem są podwyższone zawartości potasu w wodach gruntowych z terenu obiektu badawczego, w stosunku do wód gruntowych spoza obiektu.
Wnioski do praktyki:
Przy prawidłowym przebiegu nawodnień ściekami, gleby nie wykazują chemicznej, czy fizycznej degradacji i mogą nadal, efektywnie spełniać rolę naturalnej biologicznej oczyszczalni ścieków. Uzyskane wyniki określają skuteczność oczyszczania ścieków z drożdżowni, w praktyce, przy rolniczym wykorzystaniu tych ścieków. Rezultaty pracy badawczej mogą stanowić podstawę do ustalenia zasad prawidłowego oczyszczania ścieków z przemysłu spirytusowo?drożdżowego w środowisku glebowo?roślinnym, a także dostosowania tych zasad do wymagań i postanowień prawnych w zakresie ochrony środowiska.
Obszary zastosowań:
gospodarka wodna
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie