Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Izoprenoidowe związki zapachowe



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Katarzyna Kowalska
Autor:
mgr Maja Szmigiel-Pieczewska
Autor:
dr inż. Antoni Szumny
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia:
2000
Słowa kluczowe:
noz izoprenoidowe
Wyniki badań:
W trakcie realizacji tego tematu otrzymano całą serię związków o strukturze izoprenoidowej, charakteryzujących się interesującymi właściwościami zapachowymi. Są to głównie estry alkilowe ?,?-nienasyconych kwas?w karboksylowych oraz otrzymane z nich po??czenia z ugrupowaniem laktonowym. Metody otrzymywania tych związków strzeżone są patentami.
Wnioski do praktyki:
Uzyskane preparaty mogą być zastosowane jako dodatki do esencji zapachowych stosowanych w produkcji żywności oraz jako składniki kompozycji zapachowych na użytek przemysłu perfumeryjnego.
Obszary zastosowań:
chemia inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie