Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Suszenie białka ziemniaczanego na paszę w złożu fontannowym



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń
Autor:
dr hab. inż. Anna Pęksa
Autor:
mgr inż. Wojciech Rybikowski
Rok zakończenia:
2000
Słowa kluczowe:
złoże ziemniaczane białko p-t fontannowe suszenie
Wyniki badań:
Określono dynamikę zmian wysokości warstwy białka w trakcie suszenia wynikająca ze skurczu suszarniczego, oraz ścierania się cząstek surowca. Otrzymany susz białka był dobrej jakości.
Wnioski do praktyki:
Doświadczenie sugeruje, że suszenie w złożu fontannowym białka ziemniaczanego może być oszczędniejsze w porównaniu z dotychczasowym suszeniem pneumatycznym.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie