Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Cechy jakościowe brzeczki słodowej wysuszonej metodą rozpyłową



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń
Autor:
prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński
Autor:
dr inż. Adam Figiel
Autor:
dr inż. Bogdan Stępień
Autor:
dr hab. inż. Józef Błażewicz
Rok zakończenia:
2000
Słowa kluczowe:
słodowa brzeczka p-t suszenie
Wyniki badań:
Na podstawie przeprowadzonych analiz chemicznych surowca i wysuszonego produktu nie stwierdzono zasadniczych różnic w zawartości glukozy, fruktozy, maltozy i maltotriozy, a także związków azotowych. Wyznaczona charakterystyka zmian lepkości surowca od zawartości suchej masy i od temperatury jest obecnie wykorzystywana w doborze optymalnych parametrów suszenia. Parametry te odnoszone są do surowca o zróżnicowanym składzie chemicznym wynikającym z przeciętnych warunków produkcji brzeczek słodowych. Brana jest pod uwagę możliwość zmian wartości ustalonych parametrów suszenia dla rozszerzenia spektrum składu chemicznego surowca do granic gwarantujących uzyskanie produktu o wymaganej jakości. Dobre rezultaty dało wprowadzenie ziarna niesłodowanego i preparatów enzymatycznych. Prowadzone są prace nad modelem matematycznym opisującym procesy wymiany ciepła i masy w trakcie suszenia.
Wnioski do praktyki:
Wyniki badań zarówno warunków suszenia brzeczek słodowych jak i cech produktu finalnego pozwolą na: wyznaczenie parametrów procesu suszenia umożliwiających zachowanie najistotniejszych właściwości fizycznych i chemicznych; poznanie przemian zachodzących w suszonym surowcu pozwalające na prognozowanie jakości suszu co umożliwi standaryzację produktu; zwiększenie atrakcyjności ekstraktu związane z łatwością otrzymania jednorodnych mieszanin z innymi półproduktami, mniejszym zagrożeniem mikrobiologicznym, obniżeniem kosztów transportu, możliwością przechowywania bez urządzeń chłodniczych i środków konserwujących; sformułowanie zaleceń dotyczących wytwarzania półproduktu (brzeczki słodowe) o wymaganej jakości.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie