Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Znaczenie produkcyjne gorczycy białej i nawożenia azotowego w uprawie buraka cukrowego



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
prof. dr hab. inż. Lesław Zimny
Autor:
dr inż. Dariusz Malak
Autor:
dr inż. Roman Śniady
Rok zakończenia:
2000
Słowa kluczowe:
azotowe nawożenie gorczyca p-t cukrowy burak
Wyniki badań:
Uzyskane plony korzeni, liści i biomasy buraków uprawianych na gorczycy były nieznacznie wyższe w porównaniu z obiektem obornikowym. Najwyższe plony korzeni (13,4 t s.m./ha) uzyskano na poletkach po przyoraniu gorczycy i zastosowaniu 140 kg/ha azotu.
Wnioski do praktyki:
Korzystnym rozwiązaniem wydaje się wykorzystanie międzyplonu ścierniskowego. Okazało się, że gorczyca biała mątwikobójcza uprawiana w międzyplonie ścierniskowym na przyoranie (25 t/ha zielonej masy) z dodatkiem słomy przedplonowej (5 t/ha) może w pełni zastąpić obornik (30 t/ha) tradycyjnie stosowany pod buraki cukrowe.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie