Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wpływ czynników agrotechnicznych na porażenie pszenicy ozimej przez zgorzel podstawy źdźbła (Gaeumannomyces graminis)



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
prof. dr hab. inż. Leszek Kordas
Autor:
prof. dr hab. Danuta Parylak
Rok zakończenia:
2001
Słowa kluczowe:
ozima zgorzel Gaeumannomyces p-t graminis pszenica
Wyniki badań:
Rezultaty badań potwierdzają, że zagrożenie zgorzelą podstawy źdźbła w uprawie pszenicy ozimej po sobie może być w pewnym stopniu modyfikowane przez zabiegi agrotechniczne. Po zastosowaniu zaprawy Latitude porażenie korzeni pszenicy zmniejszyło się trzykrotnie w porównaniu z powszechnie stosowanymi zaprawami.
Wnioski do praktyki:
Nie stwierdzono jednoznacznej zależności między dawką stosowanych nawozów azotowych a skalą zainfekowania przez zgorzel podstawy źdźbła. W największym stopniu o porażeniu przez tę chorobę decydował wybór zaprawy nasiennej.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie