Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wpływ konkurencji między jęczmieniem, owsem i pszenżytem w mieszankach uprawianych w zróżnicowanej ilości wysiewu na plon białka



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
dr hab. inż. Piotr Sobkowicz
Rok zakończenia:
2001
Słowa kluczowe:
pszenżyto p-t jęczmień owies
Wyniki badań:
Największy plon białka uzyskano z roślin pszenżyta uprawianego w siewie czystym, jego mieszanki z jęczmieniem oraz z mieszanki 3-gatunkowej: jęczmienia, pszenżyta i owsa.
Wnioski do praktyki:
Zastosowane ilości wysiewu nie wpłynęły na zróżnicowanie plonu białka, co oznacza, że najmniejszą ze stosowanych ilości wysiewu można uznać za optymalną.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie