Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na produktywność gleb po powodzi: wpływ na właściwości fizyczne gleb, wpływ na plonowanie buraka cukrowego



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
dr inż. Janina Zawieja
Autor:
dr inż. Wiesław Wojciechowski
Rok zakończenia:
2001
Słowa kluczowe:
cukrowy burak powódź p-t gleba
Wyniki badań:
Wapnowanie pól przyczyniło się do zwiększenia porowatości ogólnej gleby, zmniejszenia gęstości objętościowej a w efekcie obniżenia zwięzłość gleby. Wapnowanie gleb pozwoliło na uzyskanie większej obsady roślin buraków, większej masy 1 korzenia, a w efekcie większych plonów, w stosunku do otrzymanych z obiektów nie wapnowanych. Przyoranie międzyplonu ścierniskowego wywarło również pozytywny wpływ na większość badanych cech, chociaż nie był on jednoznaczny.
Wnioski do praktyki:
Na ogół, zastosowane elementy agrotechniki wywarły korzystny wpływ na badane właściwości gleb. Rekultywacja gleb zalanych poprzez wapnowanie czy przyoranie międzyplonu odniosła korzystny skutek.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie