Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Badanie procesu rozpyłowego suszenia brzeczki słodowej w aspekcie jakości suszu i energochłonności



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
dr hab. inż. Józef Błażewicz
Autor:
prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński
Autor:
prof. dr hab. inż. Stanisław Peroń
Autor:
dr inż. Adam Figiel
Autor:
dr inż. Bogdan Stępień
Rok zakończenia:
2002
Słowa kluczowe:
brzeczka słodowa p-t suszenie
Wyniki badań:
Wyniki przeprowadzonych badań suszenia rozpyłowego koncentratu brzeczki słodowej pozwoliły na ocenę wpływu poszczególnych parametrów procesu na wydajność oraz sprawność suszarki umożliwiając równocześnie określenie ich wpływu na końcową jakość suszu.
Wnioski do praktyki:
Badania pozwalają na optymalizacje parametrów procesu suszenia rozpyłowego ze względu na jakość otrzymanego suszu. Wykazano, że celem uzyskania suszu (wilgotność ok. 3%) odpowiedniej jakości, temperatura na wlocie suszarki nie powinna przekraczać 170 st.C, a zawartość suchej masy w surowcu nie powinna być wyższa niż 40%.
Obszary zastosowań:
pomiary, standaryzacja, jakość żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie