Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Badania wpływu suszenia sublimacyjnego na właściwości reologiczne, termiczne i biochemiczne wybranych warzyw i grzybów



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
dr inż. Bogdan Stępień
Autor:
prof. dr hab. Eugeniusz Kamiński
Autor:
prof. dr hab. Ryszard Kramkowski
Autor:
dr inż. Adam Figiel
Rok zakończenia:
2002
Słowa kluczowe:
suszenie sublimacyjne warzywa p-t grzyby
Wyniki badań:
Wyniki przeprowadzonych badań wpływu suszenia sublimacyjnego na właściwości reologiczne, termiczne oraz biochemiczne warzyw oraz grzybów stwierdzały doskonałą jakość uzyskiwanego suszu, niewielkie zmiany składu i właściwości w trakcie jego przechowywania, pozwalając jednocześnie na ocenę wpływu parametrów procesu na poszczególne cechy produktu.
Wnioski do praktyki:
Badania pozwalają na optymalizację parametrów procesu suszenia sublimacyjnego ze względu na jakość otrzymywanego produktu. Wykazano, że zdolność do rehydracji oraz jakość suszu znajdują się w bezpośrednim związku z przemianami struktury wewnętrznej suszonego materiału i z przemianami biochemicznymi zachodzącymi w trakcie suszenia.
Obszary zastosowań:
pomiary, standaryzacja, jakość żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie