Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wpływ nawożenia azotem na wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej uprawianej z siewu bezpośredniego



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
dr hab. inż. Józef Sowiński
Autor:
dr hab. inż. Marcin Kozak
Rok zakończenia:
2002
Słowa kluczowe:
azot nawożenie pszenica ozima siew p-t bezpośredni
Wyniki badań:
W przeprowadzonych badaniach polowych uzyskano wzrost plonu ziarna pszenicy z 21,1 dt z ha (kontrola) do 52,6 dt z ha (po zastosowaniu dawki najwyższej tj. 150 kg N/ha). Jednak najwyższy przyrost plonu zanotowano po zastosowaniu azotu w ilości 90kg N/ha i spowodowało to wzrost plonu ziarna (w porównaniu do kontroli) o 57,8 kg/kg N. Nawożenie wyższymi, dzielonymi dawkami tego składnika poprawiło jakość ziarna, tj. masę hektolitra, udział frakcji najdorodniejszych oraz zawartość białka. W plonie białka ogółem natomiast najbardziej efektywne było zastosowanie 150 kg N/ha powodujące przyrost plonu o 16,8 kg białka ogółem na kg zastosowanego azotu.
Wnioski do praktyki:
Uproszczone zestawienie kosztów bezpośrednich uprawy pszenicy wyrażone w ekwiwalencie wyprodukowanego ziarna wykazało, że produkcja wynosząca 20,29 do 22,62 dt ziarna z ha w pełni równoważy poniesione na uprawę nakłady. W wariancie kontrolnym uzyskany plon ziarna pokrywał zaledwie poniesione koszty bezpośrednie.
Obszary zastosowań:
ochrona środowiska rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie