Wyniki badań:
W latach 2000-2001 dwukrotnie większa intensywność przekształcania bydła czerwono-białego w typ jednostronnie mleczny w porównaniu do bydła czarno-białego nie szła w parze z odpowiednio wysokim postępem produkcyjnym. Średnioroczny postęp produkcyjny krów czarno-białych był 2-krotnie wyższy (296 kg mleka, 12,1 kg tłuszczu, 10,0 kg białka, 0,0% tłuszczu i 0,01% białka w mleku) niż rówieśnic czerwono-białych (142 kg mleka, 5,3 kg tłuszczu, 3,6 kg białka, -0,01% tłuszczu i ?0,02% białka w mleku). Możliwości doskonalenia pożądanych gospodarczo cech hodowlanych (wydajność i skład mleka) bydła czerwono-białego były prawdopodobnie ograniczone trudnościami w uzyskaniu odpowiednio dobrych pod względem hodowlanym buhajów używanych w rozrodzie i gwarantujących oczekiwany postęp.
Wnioski do praktyki:
Wysoka wydajność mleczna krów znajduje uzasadnienie ekonomiczne, gdyż koszty stałe rozkładane są na coraz większą ilość produkowanego mleka.
Doskonalenie genetyczne bydła czarno- i czerwono-białego z udziałem bydła rasy hf jest uzasadnione pod warunkiem zapewnienia mieszańcom dobrych warunków środowiskowych. Efekty krzyżowania wypierającego w zakresie cech mlecznych zależą od udziału genów bydła rasy hf w genotypach krów-pierwiastek czarno- i czerwono-białych; zwiększają się wraz ze wzrostem udziału genów bydła tej rasy.
Wyniki tej pracy mogą służyć hodowcom bydła mlecznego w gospodarstwach specjalistycznych.