Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Synteza zapachowych laktonów terpenoidowych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr Ryszard Obara
Autor:
mgr Alicja Wzorek
Rok zakończenia:
2003
Słowa kluczowe:
synteza terpenoidowe laktony noz
Wyniki badań:
Opracowano syntezę kolejnych nowych laktonów terpenoidowych o interesujących i użytecznych właściwościach zapachowych. Związkami wyjściowymi były łatwo dostępne aldehydy: krotonowy i 3-metylo-krotonowy oraz bromki: izobutylowy i neopentylowy. Zastosowano proste i wydajne metody syntetyczne. Uzyskane laktony jak i ich sposoby otrzymywania zostały zgłoszone do ochrony patentowej.
Wnioski do praktyki:
Uzyskane laktony charakteryzowały się głównie spożywczymi zapachami: kokosowym, maślanym, śmietankowym i owocowym. Otrzymane związki ze względu na ich właściwości zapachowe mogą znaleźć zastosowanie jako aromaty w przemyśle spożywczym.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie