Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Zintensyfikowanie procesu biosyntezy kwasu szczawiowego przez Aspergillus niger w obecności metanolu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
Aspergillus biosynteza kwas szczawiowy noz niger
Wyniki badań:
Obecność metanolu zarówno w hodowli inokulacyjnej jak i produkcyjnej zwiększała zarówno dynamikę produkcji jak i wydajność kwasu szczawiowego. Stwierdzono, że zaszczepienie hodowli produkcyjnej zawierającej 5 % substratu tłuszczowego, szczepionką namnożoną w obecności metanolu w ilości 15 g/L, umożliwia uzyskanie w ciągu 7- dniowego procesu najwyższej ilości (74 g/L) kwasu szczawiowego. Ponadto, taki sposób wprowadzania metanolu, miał wpływ na wysoką czystość procesu biosyntezy, w którym nie tworzyły się oboczne kwasy takie jak kwas cytrynowy. Bezpośredni dodatek metanolu do podłoża produkcyjnego powodował natomiast tworzenie się ubocznego kwasu cytrynowego w ilości nie większej niż 0,15 %.
Wnioski do praktyki:
Wykazano pozytywny wpływ dodatku metanolu w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego z porafinacyjnych kwasów tłuszczowych przez mutanta UV Aspergillus niger XP.
Obszary zastosowań:
biotechnologia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie