Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Doskonalenie produkcji herbatek owocowych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański
Autor:
mgr inż. Irena Bober
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
herbata noz wytłoki
Wyniki badań:
W pracy zbadano możliwość użycia wytłoków zamiast suszonych owoców aronii w otrzymywaniu naparów. Oceniono wpływ sposobu suszenia wytłoków i owoców aronii na zawartość antocyjanów oraz barwę uzyskanych wyciągów wodnych. Ze względu na wysoką temperaturę suszenia owiewowego i długi czas trwania procesu, barwa wyciągu przygotowanego z owoców suszonych metodą owiewową była jasna, o odcieniu brunatnym. W wyciągach wodnych z suszonych owiewowo wytłoków aroniowych użytych zamiast owoców uzyskano 2-krotne zmniejszenie zawartości glukozy, fruktozy i sorbitolu, natomiast ponad 11,5-krotny wzrost ilości monomerów antocyjanów.
Wnioski do praktyki:
W porównaniu do tradycyjnego suszenia owiewowego owoców zastosowanie innych metod suszenia (mikrofalowe, próżniowe i liofilizacyjne) oraz użycie wytłoków znacznie poprawiło jakość naparów z suszu.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie