Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wpływ herbicydów na parametry technologiczne nowych odmian pszenicy ozimej



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
herbicydy pszenica noz ozima
Wyniki badań:
Stwierdzono, ze herbicydy nie powodowały istotnych zmian wartości przemiałowej ziarna, oddziaływały natomiast na wartość wypiekową mąki. Zaznaczyło się to zarówno w cechach określających kompleksu białkowego jak i w liczbie opadania. Największe zmiany wystąpiły pod wpływem stosowania preparatu Apyros 75WG z Atpolanem 80EC. Herbicyd ten powodował obniżenie zawartości białka ogółem, wydajności glutenu mokrego jak i wskaźnika sedymentacji. Również niektóre wskaźniki oceny farinograficznej mąki (współczynnik tolerancji na miesienie oraz wartość walorymetrzyczna) były mniej korzystne dla pszenicy opryskiwanej preparatami Affinity 50,75WG oraz Attribut 70WG niż dla próby kontrolnej i pszenicy traktowanej preparatem Apyros 75WG + Atpolan 80EC. Zastosowana metoda wypieku nie wykazała różnic w objętości i nadpieku pieczywa otrzymanego z maki pszenicy pochodzącej z upraw odchwaszczanych chemicznie i próby kontrolnej. Nie stwierdzono odmiennej reakcji badanych odmian pszenicy na zastosowane środki chwastobójcze. Wykazano natomiast odmienny wpływ herbicydów w poszczególnych latach badań na zawartość białka, glutenu mokrego, wskaźnik sedymentacji i liczbę opadania oraz objętość i nadpiek chleba.
Wnioski do praktyki:
Wartość technologiczna ziarna odmian pszenicy w większym stopniu zależała od czynnika genetycznego niż stosowanych w uprawie herbicydów.
Obszary zastosowań:
biotechnologia rolnictwo i leśnictwo żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie