Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Określenie właściwości tworzywa biodegradowalnego sporządzonego na bazie skrobi



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Wacław Leszczyński
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
biodegradowalne skrobia noz tworzywo
Wyniki badań:
Stwierdzono, że tworzywo chłonęło wodę w ilości równoważnej do ilości zawartej w nim skrobi. Określono również wpływ mocnych kwasów oraz mocnych zasad a także popularnych środków chemii gospodarczej na niektóre właściwości tworzywa opakowaniowego uzyskanego ze skrobi oraz polimerów syntetycznych. Poddanie go działaniu środków chemii gospodarczej nie powodowało obniżenia jego masy oraz nie obniżało jego właściwości wytrzymałościowych. Wyjątkiem był wybielacz "Clorox", który zarówno zmniejszał wytrzymałość tworzywa jak i powodował obniżenie jego masy.
Wnioski do praktyki:
Właściwości wytrzymałościowe tworzywa zależały nie tylko od udziału w nim kompozytu skrobi, ale również od jego wilgotności. Stwierdzono, że agresywne substancje chemiczne jakimi są stężone kwasy oraz zasady powodują niewielki ubytek masy uzyskanego tworzywa.
Obszary zastosowań:
biotechnologia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie