Wyniki badań:
Podwyższenie pH soku dyfuzyjnego przed filtracją zwiększyło wydajność filtracji i efekt oczyszczenia soku. Czystość soków po ultrafiltracji nie zależała od ciśnienia i temperatury procesu. W wyniku ultrafiltracji uzyskano zmniejszenie ogólnej liczby bakterii o 4 cykle logarytmiczne oraz calkowitą eliminację pleśni, drożdży i bakterii fermentacji mlekowej.
Wartości współczynników retencji sacharozy i niecukrów zależały od ciśnienia i temperatury procesu. Wzrost ciśnienia transmembranowego powodował zwiększenie wydajności filtracji i stopnia zatrzymania sacharozy. Zastosowanie nanofiltracji spowodowało także częściowe usunięcie niecukrów, co wiąże się z ograniczeniem strat cukru w melasie
Wnioski do praktyki:
Stwierdzono, że efekt oczyszczenia po filtracji membranowej wynosił około 30% i był porównywalny do efektu oczyszczenia uzyskiwanego metodą tradycyjną. Zastosowanie nanofiltracji umożliwia zagęszczenie soku do ok 25 % s.s. czyli oddzielenie ok. 40 % wody przed zagęszczeniem na wyparce, a więc znaczne zmniejszenie zużycia energii.