Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Skład żelatynowej powłoki ochronnej stabilizującej barwę mięsa bydlęcego podczas chłodniczego przechowywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
ochronna przechowywanie chłodnia powłoka mięso noz
Wyniki badań:
Bezpośrednio po nałożeniu powłok oraz po różnym czasie składowania próbek w warunkach chłodniczych oznaczano w nich ogólną liczbę bakterii tlenowych, bakterii z grupy coli oraz pleśni i drożdży. Analizę oznaczeń ogólnej liczby bakterii tlenowych oraz pleśni i drożdży przeprowadzono według metody wyrównania medianowego, natomiast przy ocenie zmienności występowania bakterii z grupy coli zastosowywano regresję logistyczną
Wnioski do praktyki:
Stwierdzono, że hamujące działanie cystatyny i urotropiny na drobnoustroje było wprost proporcjonalne do wzrostu ich stężenia w powłoce. Wykazano również synergizm w zakresie działania przeciwbakteryjnego obu substancji. Zastosowanie powłok ochronnych spowodowało również ograniczenie ubytków masy mięsa wołowego oraz wzrost udziału jasności (L*) i żółci (b*) w ogólnym tonie barwy.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie